Pełne ziarna ograniczają tłuszcz śródbrzuszny

20 października 2010, 17:07

U ludzi, którzy jedzą w ciągu dnia kilka porcji pełnego ziarna, ograniczając jednocześnie spożycie ziaren oczyszczonych, występuje mniej śródbrzusznej (trzewnej) tkanki tłuszczowej. To istotne spostrzeżenie, ponieważ liczne badania wykazały, że brzuszne rozmieszczenie tłuszczu zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, np. choroby niedokrwiennej serca czy nadciśnienia, oraz cukrzycy typu 2.



© Or17

Młodzież, alkohol i komputer

12 maja 2011, 11:55

Naukowcy połączyli używanie alkoholu przez młodzież z czasem spędzanym przez komputerem. Odkryli bowiem, że nastolatkowie pijący alkohol poświęcają komputerowi więcej czasu niż ich niepijący rówieśnicy.


Niskie żelazo zwiększa ryzyko zakrzepów

17 grudnia 2011, 06:50

Osoby z niskim poziomem żelaza we krwi są bardziej zagrożone niebezpiecznymi zakrzepami. Doniesienia na ten temat pojawiły się w specjalistycznym wydawnictwie Thorax.


Monarchy jeszcze bardziej tajemnicze

1 czerwca 2012, 10:36

Każdego roku w Ameryce Północnej odbywa się niezwykłe widowisko. Miliony monarchów, motyli z rodziny Nymphalidae, przelatują ze wschodu USA ponad 2000 kilometrów, by zatrzymać się na zimę w Meksyku. W tym czasie motyle z Gór Skalistych wyruszają w podróż ku wybrzeżom Kalifornii.


Duży podpis szefa-narcyza

12 lutego 2013, 13:52

Im większy podpis, tym większe szanse, że prezes jest narcyzem.


Nadciśnienie nową pandemią na miarę zakażeń HIV?

4 lutego 2014, 11:51

Wg profesorów Petera Lloyda-Sherlocka z Uniwersytetu Wschodniej Anglii, Shaha Ebrahima i Heinera Grosskurtha z Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej, reakcja większości rządów i agencji pomocowych na nadciśnienie jest niewiele lepsza od reakcji na HIV/AIDS 20 lat temu - działa się za mało i za późno.


Alkohol sprawia, że dla mężczyzn uśmiechy stają się bardziej zaraźliwe

30 września 2014, 13:35

Spożycie alkoholu sprawia, że mężczyźni bardziej reagują na uśmiechy innych osób ze swojej grupy społecznej.


Pożywka hodowlana wpływa na rozwój zarodków

20 marca 2015, 07:20

Skład pożywki hodowlanej używanej podczas procedury in vitro może wpływać na to, jak rozwijają się zarodki płci męskiej i żeńskiej, pośrednio wpływając na płeć dziecka, jakie urodzi się w jej wyniku.


Pierworodne córki bardziej zagrożone nadmierną wagą

27 sierpnia 2015, 10:09

Pierworodne córki częściej mają nadwagę lub są otyłe niż ich młodsze siostry.


Jedzenie świeżych owoców zmniejsza ryzyko udaru i zawału

11 kwietnia 2016, 11:43

U ludzi, którzy przez większą część tygodnia jedzą świeże owoce, ryzyko zawału i udaru jest mniejsze.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy